Öksürük, enfeksiyona bağlı hastalıklar nedeniyle oluşabildiği gibi, yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. Postenfeksiyöz (enfeksiyon sonrası gelişen öksürük), astım, reflü gibi hastalıkların yanı sıra; akciğer kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi hastalıkların da belirtisi olabilir.Teşhiste öncelikle Akciğer Filmi çekilmelidir.
Göğüs ağrısı, ani başlangıçlı olabileceği gibi , sürekli olan sırta vuran karakterde olabilir. Ani başlangıçlı ağrıda pnömotoraks yada Akciğer Embolisi akla gelir.
Nefes darlığı, Ağır egzersiz dışında nefes alıp verme eyleminin kişi tarafından farkedilir hale gelmesine, kişinin solunumunu zorlukla ve sıkıntı ile sürdürdüğünün bilincine varmasına denilir. Birçok hastalığın belirtisi olabilir. Değerlendirmede eşlik eden bulgular dikkate alınarak fizik muayene , solunum fonksiyon testi, akciğer görüntüleme , laboratuar tetkikleri planlanır.
Hışıltı ve hırıltılı solunum, solunumda zorluğun işaretidir.Soluk alıp verme normalde fizyolojik olarak fark edilmeyen bilinçsiz bir olaydır. Hırıltı hem bir belirti hem de muayene bulgusudur. Hışıltılı solunumu değerlendiriken süresi,karakteri, eşlik eden belirtiler,tetikleyen durumlar sorgulanır.Genellikle hava yollarını tıkayan sekresyon, tümör,yabancı cisim veya bronkospazmın sonucudur. Astım ve KOAH gibi hastalıklarda görülebileceği gibi bası yapan kitlelere bağlı olarak da hışıltı görülebilir.
Hemoptizi ,Öksürmekle ağızdan kan gelmesidir. Akciğer enfeksiyonlarına ve verem hastalığına bağlı olabileceği gibi , akciğer kanseri gibi ciddi durumlar da hemoptiziye neden olabilir.
Balgam, akciğerde solunum yollarında üretilen ve hava yollarının nemli olmasını sağlayan ,filtre görevi gören salgıdır. Rengi ve kıvamı hastalıkların teşhisinde önemlidir. Sarı yada yeşil balgam enfeksiyonu gösterir. Balgamda kan olması, akciğer kanseri, verem hastalığı, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı) gibi hastalıkları düşündürür. Kahverengi balgam sigara içenlerde görülebileceği gibi, enfeksiyonlarda ,akciğer absesi ve KOAH hastalığında görülebilir.