D vitamini, vücudun ana sistemlerinin fonksiyonlarını düzenleyen yağda çözünen bir vitamindir. Ayrıca kemikleri ve dişleri sağlıklı yapan kalsiyum ve fosforun emilmesi için gerekli bir vitamin olarak bilinir. Özellikle bağışıklık sistemine faydalı olduğuna dikkat çekilmektedir.
D vitamini, adaptif bağışıklık hücreleri olan T hücreleri ve makrofajlar dahil olmak üzere bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye yardımcı olur. Vücudumuzu virüsler de dahil olmak üzere harici zararlı maddelerden koruma işlevi görür.
2010 yılında, Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'ndeki Dr. Carsten Geisler'in araştırma ekibi, D vitamininin T hücrelerini aktive etmede önemli bir rol oynadığını keşfetti. T hücreleri dışarıdan patojenlere maruz kaldıklarında, kanda yeterli D vitamini yoksa T hücreleri patojenleri öldürecek aktiviteyi başlatamaz ve uyku haline geçer.
Kandaki düşük D vitamini seviyeleri, vücudun mikroplara karşı savunmasını zayıflatabilir. Bu, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık ve astım allerji gibi solunum yolu hastalıkları riskini artırabilir.
D vitamini düzeyleri hangi seviyeler arasında olmalıdır?
Yetişkinlerde serum D vitamini seviyesinin 30 ng/mL nin üzerinde olması, tercihen 40-50 ng/mL düzeylerinde tutulması tavsiye edilir.
Vücudumuzda D vitamini sentezlenmesi için özellikle öğle saatlerinde yeterli güneş ışığı maruziyeti olmalıdır. Cilt rengi, kıyafet, bulunulan şehir, D vitamini sentezi için gereken güneşte kalma süresini belirler.
D vitamininden başka bağışıklığımızı güçlendirmek için, Beta karoten ve C vitaminin doğal yollarla alınması, çinko ve probiyotikler, iyi ve düzenli uyku ,stresten uzak durmak güçlü bir bağışıklık için etkili olacaktır.