Uyku Apne Sendromu Nedir?

Uyku Apne Sendromu, uyku esnasında hava yollarının tekrarlayan tıkanmaları, bu tıkanmış hava yollarına karşı artmış solunum eforu ve sık uyku bölünmeleri ile seyreden bir tablodur. OSAS olarak da tanımlanır.

Genel popülasyonda %1-5 sıklıkla görülür. En belirgin şikayetler, horlama, gündüz uyku hali ve tanıklı apne olarak adlandırılan kişinin yakınlarının tariflediği " Uykuda en az 10 saniye nefes durması" durumudur. Ancak hastalarda olan sabah baş ağrıları, konsantrasyon güçlüğü, halsizlik, kilo almaya yatkınlık, gece terlemesi, ağız kuruluğu, isteksizlik gibi yakınmalar da uyku apne sendromundan şüphelendirir.

Uyku Apne sendromu hipertansiyonun, kalp hastalıklarının,ani ölümlerin bir nedenidir. 

Erkek cinsiyet, ileri yaş, obesite, bazı ilaçlar ve genetik faktörler uyku apne sendromu gelişme riskini arttırır. Ayrıca anatomik yapı ve nöromusküler faktörler de OSAS'a eğilimi arttırır.

Tanı için Uyku Laboratuvarında gece boyunca uykuda birçok parametrenin kaydı ,analizi ve yorumlanması yapılır. Hasta uyurken yapılan Polisomnografi (PSG) testi , OSAS (Uyku Apne sendromu) tanısında kullanılan altın standart yöntemdir.

Uyku Laboratuvarında gece boyunca yapılan PSG testi ile OSAS tanısı konulur. Hastalığın tedavisinde amaç ,yaşam kalitesini arttırmak, kronik hastalık oluşma ve ölüm riskini azaltmaktır.


Mesaj Gönder
Hemen Ara